marți, 1 februarie 2011

Date biografice

Antoine de Saint-Exupery s-a nascut in orasul francez Lyon pe 29 iunie 1900.Provene dintr-o familie de nobili.A mai avut un frate si trei surori.Dupa moartea tatalui,la varsta de 4 ani,micul Antoine,devine foarte apropiat de mama sa.La 9 ani intra intr-ul colegiu din regiunea Mans.
In vara anului 1912 viziteaza aerodromul Amberieu,petrecand faorte mult timp in mijlocul mecanicilor si al pilotilor.Toti erau incantati de prezenta lui.Punea intrebarile pe un ton delicat,timid.Subiectele discutate erau insa indraznete si ii dezvaluiau pasiunea pentru avioane.Fusese poreclit de catre unul dintre mecanici "micul print",datorita stilului sau sobru pe care incerca fara succes fara sa-l abordeze.Intr-o dupa-amiaza insorita se apropie de unul dintre pilotii faimosi ai aerodromului.Cu o voce mai soptita i -a spus ca vrea sa primeasca botezul aerului. Cu alte cuvine,voia sa zboare pentru prima data.Spunea ca mama sa ii daduse voie,desi nu era adevarat.Fusese o experienta de neuitat.
La 21 de ani ,in timpul servicului militar,incepe sa ia lectii de aviatie.La primul zbor singur,trece printr-un percol neasteptat:avionul sufera o defectiune la motor si este fortat sa aterizeze.Scapa fara rani grave.Daca zbura ziua,scria noaptea,daca scria ziua,noaptea zbura.Acestea erau activitatile sale de baza.Dupa cateva premii literare obtinute,vine cartea sa esentiala "Micul print".
La un an dupa aceea este dat disparut intr-o misiune.Avea doar 44 ani.Misterul mortii sale ramane acoperit timp de 60 de ani.Epava avionului,precum si o bratara cu gravura numeliu sau sau au fost gasite in 1998 in Marea Mediterana.


Antoine de Saint Exupery in Romania

Putini romani stiu ca scriitorul francez ne-a vizitat tara in 1936,la invitatia Clubului Roman,condus de printul Valentin Bibescu.Venirea sa in tara este pregatita de cateva articole aparute in diferite publicatii cum ar fi:"Adevarul literar si artistic" , "Lupta" , "Rampa".
"Adevarul literar si artistic" scrie:"Invitat de Aeroclubul Roman,Antoine de Saint Exupery nu vine la noi numai ca sol al aviatiei franceze,ci ca reprezentant al literaturii patriei sale,pe care a imbogatit-o cu opere de valoare indiscutabila.Cartile lui n-au fost scrise la masa de lucru ci la bordul avionului,in cursa de noapte,in acele ore de calm si meditatie cand intre doua escale cunoscute si sigure,pilotul poate sa se aplece deaspura gandurilor sale.
Reporterul de la ziarul "Rampa" a dorit sa afle mai multe amanunte,scriitorul aviator marturisindu-i ca urma sa faca un zbor de viteza pe linia Paris-Tokio,apoi urma sa se opreasca in China,iar in toamna aceluiasi an urma sa zboare spre America de Nord.
Cat priveste impresia sa despre Romania declara aceluiasi reporter:"Ma simt acasa,ca toti francezii, de altfel simtim in mod unanim afinitatile pe care le avem in comun".In aceeasi perioada a fost oaspetele printului Bibescu la Mogosoaia,avand intalniri apoi cu George Valentin Bibescu,reprezenant al Aeroclubului Roman si D.I Suchianu,reprezentant al Societatii Scriitorilor Romani.A vizitat expozitia de la Luna Bucurestilor,avand cuvinte de lauda pentru opera ce se desfasura in capitala.Ziarele vremii confirma faptul ca sejurul lui Antoine de Saint Exupery a fost bogat in evenimente prilejuindu-i scriitorului amintiri placute.
Pentru Miron Radu Paraschivescu,autor al unui articol din "Revista Fundatiilor Regale" problema lui Saint Exupery era aceea "a impacarii dintre om si tehnica, a prelungirii fiintei prin tehnica si a eliberarii ei prin cunoastere".
Saint Exupery a murit la datorie straduindu-se sa fie de folos acolo unde se afla.Miron Radu Paraschivescu il numeste "unul dintre ganditorii integrali si cutezatori ai vremii noastre",iar Pina Levent il denumeste "un poet al datoriei,un poet al spatiului infinit,un inger care s stea in prejma lui Dumnezeu".

3 comentarii: